lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Bachbloesem Centaury

Foto © Healing Herbs

Centaury (Duizendguldenkruid)

 

Centaurium umbellatum

 

Een van Bach's eerste 12 genezers.  
Bereid volgens de zonne-methode.

 
 

Indicatie

Vriendelijke, rustige, zachtaardige mensen die maar al te graag anderen dienen. In hun streven overschatten ze hun kracht. Hun wens gaat zozeer een eigen leven leiden dat ze eerder dienaren worden dan bereidwillige helpers. Hun aardige karakter leidt er toe dat ze meer dan hun eigen aandeel van het werk doen, en op die manier kunnen ze hun eigen specifieke doel in het leven voorbijlopen.

 

Twaalf Genezers 1936

 

Affirmatie

Centaury, dat op onze weiden groeit, zal je helpen om je echte zelf te vinden, zodat je een actieve, positieve werker kunt worden in plaats van een passief hulpmiddel.

 

'Collected Writings' blz. 106

 

Habitat

Het heeft een voorkeur voor droge grond, soms zand (er zijn verschillende kust-varianten zoals C. littorale en C. scilloides). Het komt veel voor op kalk-gronden, maar niet op zure grond. Het kan niet tegen schaduw. In langer gras wordt het langer, met een langere stam, en omgekeerd blijft het kleiner in kort gras.

 

Hoe iemand dan is

Om kracht te geven. De zwakte na een ziekte: bleek, lusteloos, moe, geen energie, slap, uitgeput. Hun levendigheid weggevloeid. Degenen die tegen elke prijs vrede wensen. Zelfs als ze ziek zijn helpen ze anderen soms te graag en worden moe en gesleten van hun inspanningen. De geest is vaak alert, maar het lichaam zwak, te zwak om zich veel in te spannen. Gedwee, onderdanig en misbruikt vanwege hun vriendelijke aard.

 

Edward Bach, Twaalf Genezers & Vier Helpers, 1933

Meer beschrijvingen van Centaury door: the Bach Centre     / Mechthild Scheffer     / Edward Bach

Ξ MENU