lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Aspen geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Aspen (Esp, Ratelpopulier)   -   Populus tremula


September 1936: Lezing in Wallingford (Collected Writings, pg 8/22; Original Writings, pg 160)

Er bestaan vijf types angst en daarom zijn er ook vijf remedies, voor elk type één.
...
De derde soort angst is voor die vage en onverklaarbare dingen die niet verklaard kunnen worden. Alsof er iets vreselijks staat te gebeuren, zonder enig idee van wat dat kan zijn.
Voor al deze angsten waarvoor geen reden kan worden gegeven, en die wel degelijk heel echt en verontrustend zijn voor het individu, is de remedie nodig van de Ratelpopulier (Aspen). En de opluchting die dit voor velen heeft gebracht is waarlijk wonderbaarlijk.

September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
ASPENPopulus Tremula Ratelpopulier

Vage onbekende angsten, waar geen verklaring voor gegeven kan worden, geen reden. Toch kan de patiënt doodsbang zijn dat er iets vreselijks gaat gebeuren, hij weet niet wat. Deze vage, onverklaarbare angsten kunnen 's nachts of overdag rondspoken. Wie hieraan lijdt is vaak bang om met anderen over dit probleem te praten.

Meer beschrijvingen van Aspen door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU