lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Chicory geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Chicory (Wilde Cichorei)   -   Chicorium intybus


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*CHICORYCichorium Intybus Wilde Cichorei

Degenen die alsmaar bezig zijn met de noden van anderen. Ze hebben de neiging om over-vol van zorg te zijn voor kinderen, familieleden, vrienden, en ze vinden altijd wel iets dat rechtgezet moet worden. Ze zijn voortdurend bezig om te corrigeren wat ze fout vinden, en doen dat graag. Ze hebben de wens dat degenen om wie ze geven dicht bij hen horen te zijn.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 53/77)

CHICORY

Bij degenen die zich zorgen maken over kleinigheden, zich druk maken over dingen, of voor degenen die veel aandacht willen of er behoefte aan hebben vertroeteld te worden.

CHICORY. . . . . . . . . . . . . . . . Chicorium intybus . . . . . . . . . . . Wilde Cichorei

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Chicory ... Chicorium intybus
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Chicory , korenvelden en gecultiveerde gebieden. In sommige delen wordt het door boeren verbouwd.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Chicory hield zich niet bezig met het einde van de reis, maar was vervuld met bezorgdheid over zijn reisgenoten of ze pijn aan hun voeten hadden of dat ze moe waren of genoeg te eten hadden.

Chicory, altijd bereid om een handje te helpen, maar alleen als het gevraagd wordt en dan nog zonder zich op te dringen.

November 1933: Brief aan de Wheelers (Collected Writings, pg /31; Original Writings, pg 90)

Eén kleine suggestie. Is het niet zo dat Agrimony de deur opent die de gouden vitale adem van vrede binnenlaat (in plaats van liefde). Men heeft altijd het gevoel dat het licht van Agrimony zo zeer doet denken aan 'de vrede die het begrip te boven gaat', de vrede van de Christus; terwijl liefde meer dat schitterende blauw is van Chicory, naar mijn mening de kleur die op aarde het dichtst komt bij wat men zich voorstelt rond Onze-Lieve-Vrouw, Zijn Moeder.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 64/88)

CHICORY
DRUKDOENERIGHEID

Deze mensen maken zich zorgen over anderen als ze ziek zijn, kinderen, vrienden, familie. Ze maken zich zorgen dat ze te warm zijn, te koud, niet gelukkig, geen plezier hebben. Ze vragen voortdurend hoe het met ze gaat en wat ze zouden willen. Ze zijn te gretig in hun pogingen om het hen naar de zin te maken. Blijven maar vragen naar hun wensen en behoeften. Zo'n situatie brengt geen rust en vermoeit de patiënt. Als patiënt hebben ze soms medelijden met zichzelf, hebben het gevoel dat ze het niet verdiend hebben om ziek te zijn; dat ze slecht behandeld worden en genegeerd, dat anderen niet voor hen zorgen. Vaak hebben ze een goede kleur wanneer ze ziek zijn; de mensen die met hun uiterlijk geen meelij wekken.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

CHICORY Chicorium Intibus

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

CHICORY, korenvelden en kultuurgrond, in sommige delen wordt het verbouwd door boeren.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

12. OPHOPING Chicory

CHICORY zijn de lieden die graag dienen, die het liefdes-aspect goed ontwikkeld hebben, en die toch invloeden van buitenaf toestaan om de uitstroom van hun liefde aan banden te leggen, en op die manier krijgen ze mentaal en misschien ook lichamelijk last van ophoping.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Chicory Liefde Ophoping

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

6. CHICORY Chicorium intibus

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

CHICORY Korenvelden en kultuurgrond, in sommige delen wordt het verbouwd door boeren.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 84/108)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

6. Wanneer er sprake is van zelf-medelijden, de patiënt het gevoel heeft slecht behandeld te zijn, dat het lijden onverdiend is, geef dan CHICORY.

Meer beschrijvingen van Chicory door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU