lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Clematis geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Clematis (Bosrank)   -   Clematis vitalba


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*CLEMATISClematis Vitalba Bosrank

Degenen die dromerig zijn, slaperig, niet helemaal wakker, geen grote interesse in het leven. Rustige mensen, niet echt gelukkig in hun huidige omstandigheden, leven meer in de toekomst dan in het heden, hopend op gelukkiger tijden, wanneer hun idealen misschien werkelijkheid worden. Sommigen doen als ze ziek zijn geen enkele moeite om beter te worden, en in sommige gevallen kunnen ze zelfs uitzien naar de dood, in de hoop op betere tijden, of op het weerzien met iemand van wie ze hielden en die hen ontvallen is.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 53/77)

CLEMATIS

Wanneer de patiënt slaperig is of soezelig of dromerig; geen interesse heeft in dingen; ver weg lijkt.

CLEMATIS. . . . . . . . . . . . . . . Clematis vitalba . . . . . . . . . . . . . Bosrank

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Clematis ... Clematis vitalba
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Clematis siert onze heggen in vele delen van het land (Engeland) waar kalk is.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Clematis sjouwde rustig en geduldig verder maar het maakte hem heel weinig uit of hij in de laatste vaste slaap zou vallen of uit het bos zou komen.

de ogen van Clematis zijn met plezier gericht op het einde van de reis

September 1933: Het Verhaal van Clematis zelf (Original Writings, pg 82)

En daar kwam Clematis en zei: "Zijn jouw idealen wel God's idealen? Weet je zeker dat je Hem dient Die je gemaakt heeft, Die je geschapen heeft, Die jou je leven gegeven heeft, of luister je nou gewoon maar naar een andere mens die probeert om je te claimen, en vergeet je op die manier dat je een zoon van God bent met al Zijn Goddelijkheid in jouw ziel, en in plaats van deze schitterende werkelijkheid laat je je weglokken door gewoon maar een andere mens.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 64/88)

CLEMATIS
ONGEINTERESSEERDHEID

Ter bestrijding van alle slaperige, dromerige, lusteloze toestanden. Wanneer de patiënt de interesse verliest. Doet geen moeite om beter te worden. Lijkt onverschillig voor wat er gebeurt: is nergens enthousiast voor. Horen maar half wat er tegen ze gezegd wordt. Deze mensen zijn vaak dromerig, ver weg, apathisch, leven in hun gedachten; misschien denken ze te veel aan iemand die ze verloren hebben, of dromen ze van ambities waarvoor ze geen moeite doen om ze waar te maken. Ze lijken voldaan, terwijl ze niet helemaal wakker zijn, en gelukkig in hun dromen van idealen. Ze zijn meestal rustig en vriendelijk, maar ze vinden niet genoeg vreugde in het leven zelf; leven niet genoeg in het heden. Gewoon flauwvallen kan bij dit type horen, en in gevallen van bewusteloosheid is het voldoende om de lippen met de remedie te bevochtigen.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

CLEMATIS Clematis Vitalba

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

CLEMATIS versiert onze hagen in grote delen van het land, daar waar kalk is.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

4. ONVERSCHILLIGHEID Clematis

De CLEMATIS mensen zijn onverschillig, en hebben niet genoeg interesse in het leven. Ze zijn apathisch en doen niet echt moeite om te genezen van hun ziekte of zich te concentreren op hun dagelijks werk. Ze houden vaak van veel slapen, en hebben een afwezige blik in hun ogen.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Clematis Zachtzinnigheid Onverschilligheid

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

5. CLEMATIS Clematis vitalba

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

CLEMATIS Versiert onze hagen in grote delen van het land, daar waar kalk is.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 84/108)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

5. Wanneer de patiënt slaperig, duizelig, lusteloos is, een afwezige blik, zonder interesse in zaken, zonder moeite te doen om beter te worden, geen plezier in het leven, geef dan CLEMATIS.

Andere keren is maar een enkele remedie nodig zoals in het volgende geval. Een meisje van achtien had zes maanden eerder een paar grote cystes laten verwijderen van haar schildklier in de hals. Deze waren aan het terugkomen en men had haar verteld dat ze moest wachten tot ze weer groot waren, waarna een nieuwe operatie nodig zou zijn. Ze was een lief klein meisje van het type dagdromer, bevond zich in dromenland en maakte zich maar heel weinig zorgen over haar toestand. Een week lang drie maal per dag Clematis zorgde dat de cystes volledig werden geabsorbeerd, en tot op een dag, drie maanden daarna, zag het er niet naar uit dat ze terugkwamen, en zijn geen verdere innames nodig geweest.

Meer beschrijvingen van Clematis door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU