lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Gentian geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Gentian (Gentiaan)   -   Gentiana amarella


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*GENTIANGentiana AmarellaGentianella amarellaSlanke Gentiaan of Duingentiaan

Degenen die gemakkelijk ontmoedigd zijn. Het kan zijn dat ze goed vooruit gaan in hun ziekte, of in hun dagelijkse bezigheden, maar elke kleine vertraging of hindernis in hun vooruitgang zorgt voor twijfel en ontmoedigt hen snel.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 53/77)

GENTIAN

Wanneer er sprake is van een depressie; wanneer ze het gevoel hebben dat de dingen niet goed gaan, of wanneer ze eraan twijfelen of ze beter zullen worden.

GENTIAN. . . . . . . . . . . . . . . . Gentiana amarella . . . . . . . . . . . Duingentiaan of Slanke Gentiaan

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Gentian ... Gentiana amarella
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Gentian, heuvelachtige grasvelden.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Gentian monterde het gezelschap de ene keer helemaal op, maar verviel op andere momenten in moedeloosheid en neerslachtigheid.

geen enkele moeilijkheid of tegenslag kan Gentian ontmoedigen.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 65/89)

GENTIAN
ONTMOEDIGING

Voor degenen die wankelen of moedeloos zijn. Die naar de donkere kant kijken en pessimistisch zijn. Wanneer ze herstellende zijn en denken dat hun herstel tot stilstand komt. Die eigenlijk best goed gaan maar de neiging hebben om ontmoedigd te raken en twijfelen of ze wel vooruitgaan. Dit is voor degenen die het gevoel hebben dat de moeilijkheden op hun pad te groot zijn om te overwinnen en tijdelijk de moed verliezen. In zo'n toestand hebben ze slechts behoefte aan een beetje bemoediging die deze remedie hen zal geven, en dan kunnen ze het weer aan.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

GENTIAN Gentiana Amarella

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

GENTIAN is te vinden in heuvelachtige weiden.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

8. ONTMOEDIGING Gentian

GENTIAN is ontmoediging. Alweer mensen die veel willen doen, maar toch toestaan dat ze onder invloed komen van twijfel en neerslachtigheid wanneer er moeilijkheden opduiken. Vaak willen ze dat zaken te veel op hun manier lopen, in plaats van het grote overzicht te zien.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Gentian Begrijpen Ontmoediging

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

8. GENTIAN Gentiana amarella

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

GENTIAN Is te vinden in heuvelachtige weiden.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 84/108)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

8. De patiënt die ontmoedigd is, die beter aan het worden is maar naar de donkere kant van de dingen kijkt en zich teneergeslagen voelt heeft GENTIAN nodig.

Meer beschrijvingen van Gentian door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU