lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Gorse geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Gorse (Gaspeldoorn)   -   Ulex europaeus


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
GORSEUlex Europaeus Gaspeldoorn

Heel diepe hopeloosheid. Ze hebben het geloof opgegeven dat er nog iets voor hen gedaan kan worden. Wanneer ze worden overgehaald, of om anderen een plezier te doen kunnen ze verschillende behandelingen proberen, terwijl ze ondertussen hun omgeving verzekeren dat er toch zo weinig hoop op verbetering is.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 54/79)

GORSE

Voor mensen die het gevoel hebben dat hun situatie hopeloos is; dat ze alles geprobeerd hebben en dat er verder niets meer gedaan kan worden. Ze hebben zich neergelegd bij hun ziekte en doen geen moeite.
In het algemeen hebben ze een tamelijk gelige huidskleur, en dikwijls donkere lijnen onder de ogen.

GORSE. . . . . . . . . . . . . . . . . . Ulex europaeus. . . . . . . . . . . . . Gaspeldoorn

Wanneer de patiënt niet verbetert wanneer de juist lijkende van de Genezers gegeven is, zijn er nog zeven remedies om de weg te bereiden
...
Wanneer [de patiënt] bleek [is], is OLIVE, GORSE, of OAK nodig. Bij een sterke kleur, VINE, HEATHER of ROCK-WATER.

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Gorse ... Ulex europaeus
Deze planten bloeien in april
...
Gorse is eenieder welbekend (in Engeland). De bloemen van de Gorse dienen geplukt te worden net voordat de plant zijn volle glorie bereikt, kort voordat hij geur afgeeft.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Midden in de nacht toen er alleen maar zwarte duisternis was, verloor Gorse alle hoop en zei: "Ik kan niet verdergaan; gaan jullie maar door, maar ik blijf hier zoals ik ben tot de dood mij uit mijn lijden verlost."

Gorse vertelt ze in de zwartste nacht over de vorderingen die ze zullen maken wanneer de zon opkomt in de ochtend.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 71/94)

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

ULEX EUROPAEUS
GORSE

Ze zeggen: "Ik heb alles geprobeerd en het heeft geen zin om nog door te gaan; niets kan mij genezen."

Ze hebben hun pogingen gestaakt, ze hebben zich neergelegd bij hun ziekelijkheid, ze klagen zelfs niet eens.

Ze zeggen dat hen verteld is dat er niets meer gedaan kan worden, dat medische hulp hen niet meer zal baten en zelfs als ze aan een behandeling beginnen zeggen ze dat ze al zoveel maanden of jaren ziek zijn, net wat voor hen geldt, dat ze lange tijd geen verbetering verwachten.

De reden van hun berusting is dat op een bepaald moment angst of schrik, of kwelling, heeft gezorgd dat ze de hoop opgaven en daarom zijn ze gestopt met zich in te spannen. Maar toch kunnen zulke gevallen boven iedere verwachting verbeteren onder de invloed van Gorse; en daarna kan blijken dat Agrimony of Mimulus nodig is om hun genezing af te maken.

Gorse is voor degenen die veel hebben geleden en bij wie de moed het als het ware begeven heeft; die de moed verloren hebben om nog iets te proberen.

Mensen die behoefte hebben aan Gorse zijn meestal vaal en een beetje donker van teint, vaak met donkere strepen onder de ogen. Ze zien eruit alsof ze in hun leven meer zonneschijn hadden kunnen gebruiken om de wolken te verdrijven.

De bloemen van de Gorse dient men te nemen vlak voordat de plant zijn volle glorie bereikt, juist voordat hij geur begint af te geven; afhankelijk van het seizoen natuurlijk, maar waarschijnlijk ongeveer midden april.

Meer beschrijvingen van Gorse door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU