lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Impatiens geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Impatiens (Reuzenbalsemien)   -   Impatiens glandulifera


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*IMPATIENSImpatiens RoyleiiImpatiens glanduliferaReuzenbalsemien

Voor degenen die snel zijn in denken en doen, en die willen dat alles gebeurt zonder aarzeling of uitstel. Als ze ziek zijn zien ze uit naar een haastig herstel. Ze vinden het erg moeilijk om geduld te hebben met mensen die langzaam zijn, omdat ze dat fout vinden en tijdverspilling, en ze zetten zich op allerlei manieren in om zulke mensen sneller te maken. Vaak hebben ze een voorkeur om alleen te werken en te denken, zodat ze alles in hun eigen tempo kunnen doen.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 54/78)

IMPATIENS

Voor wie prikkelbaar is, dwars, kribbig, ongeduldig.

IMPATIENS . . . . . . . . . . . . . . Impatiens roylei . . . . . . . . . . . . . Reuzenbalsemien

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Impatiens ... Impatiens roylei
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Impatiens is geen inheemse soort in dit land (Engeland), maar groeit tot in perfectie aan de oevers van sommige van de rivieren van Wales. De kleur van de bloesem van deze plant varieert, en alleen de mooie licht mauve exemplaren dienen gekozen te worden.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Impatiens wist ook precies de weg naar huis, en wel zo goed dat hij zijn geduld verloor met degenen die minder snel waren dan hij zelf.

Impatiens kent geen haast maar laat zich terugzakken tot de achterblijvers om hun tempo over te nemen;

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 66/90)

IMPATIENS
ONGEDULD

Steeds als er sprake is van ongeduld. Ongeduldig met zichzelf, wil de dingen opjagen, wil dingen snel doen, wil meteen beter zijn en weer op de been. Ongeduldig met anderen, prikkelbaar over kleinigheden, moeilijk om niet uit hun humeur te raken. Kan niet wachten. Zo'n toestand is normaal en meestal een goed teken tijdens het herstellen, en de kalmerende werking van dit middel bespoedigt het herstel. In ernstige pijn zit vaak ongeduld, en daarom is Impatiens juist op die momenten zeer waardevol, om de pijn te verlichten en de patiënt te kalmeren.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

IMPATIENS Impatiens Royalei

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

IMPATIENS is geen inheemse soort, maar groeit tot in perfectie aan de oevers van sommige van de rivieren van Wales. De kleur van de bloesems van deze plant varieert, en alleen de mooie licht mauve exemplaren dienen gekozen te worden.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

5. PIJN Impatiens

IMPATIENS is een hevige soort pijn, veroorzaakt door de blokkade van een kanaal dat spiritueel licht en waarheid zou moeten binnenlaten. Vaak is de oorzaak een vorm van wreedheid in het karakter.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Impatiens Vergeving Pijn

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

10. IMPATIENS Impatiens royalei

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

IMPATIENS Is geen inheemse soort, maar groeit tot in perfectie aan de oevers van sommige van de rivieren van Wales. De kleur van de bloesems van deze plant varieert, en alleen de mooie licht mauve exemplaren dienen gekozen te worden.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 84/108)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

10. Wanneer er sprake is van ongeduld, ernstige pijn, getob om weer snel beter te zijn, erop gespitst om snel weer op te staan en bezig te kunnen, ongeduldig met wie er in de buurt is, geef dan IMPATIENS.

Meer beschrijvingen van Impatiens door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU