lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Oak geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Oak (Zomereik)   -   Quercus robur


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
OAKQuercus PedunculataQuercus roburZomereik

Voor degenen die hard worstelen en knokken om beter te worden, of in verband met hun dagelijkse bezigheden. Ze zullen alsmaar doorgaan het een na het ander te proberen, hoewel hun situatie misschien hopeloos lijkt. Ze zullen verder vechten. Ze zijn ontevreden met zichzelf wanneer ze wegens ziekte hun plichten niet kunnen nakomen, of anderen niet kunnen helpen. Het zijn dappere mensen, die vechten tegen grote moeilijkheden, zonder de hoop te verliezen of minder moeite te doen.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 54/80)

OAK

Voor degenen die heel veel moeite doen; die vechten om beter te worden. Ze nemen het zichzelf kwalijk dat ze ziek zijn omdat het ervoor zorgt dat ze hun deel van het werk niet kunnen doen, en hoewel ze niet het idee hebben dat er veel hoop op is dat ze snel helemaal beter zullen zijn, zullen ze alles proberen wat in hun macht ligt om hun gezondheid en hun bruikbaarheid terug te winnen.

OAK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Quercus pedunculata. . . . . . . . . Zomereik

Wanneer de patiënt niet verbetert wanneer de juist lijkende van de Genezers gegeven is, zijn er nog zeven remedies om de weg te bereiden
...
Wanneer [de patiënt] bleek [is], is OLIVE, GORSE, of OAK nodig. Bij een sterke kleur, VINE, HEATHER of ROCK-WATER.

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Oak ... Quercus pedanculata
Deze planten bloeien in mei
...
Oak. De kleine slanke bloemsteeltjes van de Oak dienen in volle bloei verzameld te worden.

1934: Het Verhaal van de Eikenboom (Collected Writings, pg 19/49; Original Writings, pg 84)

Die oude eikenboom, en het was een heel oude eikenboom, zei tegen zichzelf: "Wat benijd ik die koeien in de wei toch die kunnen rondlopen op het veld, en hier sta ik dan; en alles om ons heen zo mooi, zo wonderbaarlijk, de zon en een zuchtje wind en de regen, en dan sta ik hier op deze plek vast geworteld.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Oak, aan de andere kant, zei ondanks dat hij het gevoel had dat alles verloren was en dat ze de zon nooit meer zouden zien: "Ik zal tot het allerlaatst doorvechten," en dat deed hij ook op een woeste manier.

Oak staat standvastig in de zwaarste storm;

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 71/95)

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

QUERCUS PEDUNCULATA
OAK

Oak is voor het type mensen die, hoewel ze geen enkele hoop op herstel hebben, blijven vechten en zich ergeren aan het feit dat ze ziek zijn.

Deze mensen hebben lichamelijke klachten die soms jaren kunnen blijven hangen en hoewel ze de hoop voor zichzelf verloren hebben blijven ze maar proberen en worstelen ze maar door.

Ze ergeren zich dat ze niet beter kunnen worden, en storen zich eraan dat ze ziek zijn omdat ze anderen tot last zijn en niet in staat om hun deel van de dagelijkse taken te vervullen.

Ze hebben er een hekel aan dat ze hun rol in het spel van het leven niet kunnen spelen, en zien zichzelf als mislukkelingen.

Deze patiënten geven nooit een ander de schuld, ze nemen alle verantwoordelijkheid zelf op zich.

De ziektes van deze mensen typeren zich door veel balansverlies, mentaal en fysiek. Mentaal bijvoorbeeld met ernstige zenuwinstortingen, of het type krankzinnigheid dat beschreven kan worden als helemaal uit evenwicht (met een groot controleverlies). En hetzelfde op lichamelijk gebied, waar de patiënt de controle verliest over delen van het lichaam of van de lichaamsfuncties.

De kleine slanke bloem-stengeltjes van de Oak dienen in volle bloei verzameld te worden, ook weer afhankelijk van het weer, maar egens in het begin of het midden van mei.

Meer beschrijvingen van Oak door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU