lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Rock Rose geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Rock Rose (Zonneroosje)   -   Helianthemum nummularium


September 1936: Lezing in Wallingford (Collected Writings, pg 8/22; Original Writings, pg 160)

Er bestaan vijf types angst en daarom zijn er ook vijf remedies, voor elk type één.
De eerste is wanneer de angst heel groot is, en neerkomt op verschrikking of paniek; in de patiënt of omdat de toestand zo ernstig is dat deze intense angst veroorzaakt bij de omgeving. Dat kan zijn in het geval van een plotselinge ziekte of een ongeluk, maar altijd wanneer er sprake is van grote nood of gevaar, geef dan deze remedie, gemaakt van een klein plantje dat Rock Rose (Zonneroosje) genoemd wordt.
Rock Rose is een mooi ding met helder gele bloemen; het groeit op heuvels vaak waar de grond steenachtig is of rotsachtig, en een gecultiveerde variëteit kan gevonden worden in rotspartijen in tuinen, hoewel de in het wild groeiende altijd gekozen moet worden voor de behandeling.
Deze remedie heeft wonderbaarlijke resultaten geboekt en menige verontrustende situatie werd beter binnen minuten of uren nadat het werd gegeven.
De sleutelwoorden voor deze remedie zijn: paniek, verschrikking, grote nood of gevaar.

September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*ROCK ROSEHelianthemum VulgareHelianthemum nummulariumGeel Zonneroosje

De 'reddende remedie'. De remedie van noodgevallen voor die situaties wanneer er zelfs geen hoop lijkt te zijn. Bij ongelukken of plotselinge ziekte, of wanneer de patiënt erg bang is of doodsangst uitstaat. Of wanneer de toestand zo ernstig is dat de omstanders er heel bang van worden. Als de patiënt niet bij bewustzijn is kunnen de lippen met de remedie bevochtigd worden. Het kan ook zijn dat er nog andere remedies nodig zijn, zoals bij bewusteloosheid wat immers een diepe slaaptoestand is, Clematis; wanneer er sprake is van kwelling: Agrimony, enz.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 53/77)

ROCK ROSE

Wanneer een patiënt doodsangst uitstaat, of wanneer de ziekte plotseling is of zo ernstig dat het de omgeving grote angst aanjaagt. Feitelijk geef je deze remedie in alle gevallen van spoed of gevaar, zelfs als er ook andere nodig zijn.

ROCK ROSE . . . . . . . . . . . . .Helianthemum vulgare . . . . . . . . Geel Zonneroosje

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Rock Rose ... Helianthemum Vulgare
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Rock Rose en Gentian, heuvelachtige grasvelden.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Toen de zon onderging en de schaduwen dieper werden en de nachtgeluiden van het bos om hen heen hoorbaar werden, werd Rock Rose vervuld met schrik en raakte in paniek.

Rock Rose is op de donkerste momenten een toonbeeld van kalme, serene moed.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 63/87)

ROCK ROSE
WANHOOP

Dit is de reddende remedie. In dringende gevallen en gevaar. Steeds als de zaken hopeloos zijn. In alle gevallen van levensgevaar. Wanneer de patiënt doodsbang is of in paniek. In gevallen dat alle hoop verloren is. Wanneer er gevaar is voor de geestelijke gezondheid, bij dreigende zelfmoord of krankzinnigheid of een zenuwinzinking, angst voor de dood of een hopeloze depressie.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

ROCK ROSE Helianthemum Vulgare

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

ROCK ROSE, hooggelegen weilanden.

De botanische namen zijn als volgt:
Rock Rose ... Helianthemum Vulgare
...
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Rock Rose: hooglandse grasvelden.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

2. VERSCHRIKKING Rock Rose

ROCK ROSE is verschrikking; verschrikking door iets dat groter is dan materiële zaken; verschrikking door de dood, zelfmoord of boven-natuurlijke zaken. Het zijn de mensen die strijden voor geestelijke vrijheid.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Rock Rose Moed Verschrikking

Rock Rose vinden we in weilanden.

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

1. ROCK ROSE Helianthemum vulgare

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

ROCK ROSE Hooggelegen weilanden.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 83/107)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

1. In gevallen die grote spoed vereisen, bij groot gevaar, intense angst of verschrikking of depressie, in alle gevallen van uiterste nood wanneer de situatie uitzichtloos lijkt, geef dan ROCK ROSE.

Meer beschrijvingen van Rock Rose door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU