lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Rock Water geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Rock Water (Bronwater)   -   Aqua


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
ROCK WATER (Aqua petra)

Degenen die erg streng zijn in hun manier van leven. Ze ontzeggen zichzelf veel vreugde en plezier in het leven omdat ze zich voorstellen dat het hun werk kan belemmeren. Het zijn harde meesters voor zichzelf. Ze willen gezond zijn en sterk en actief, en zullen alles doen waarvan ze denken dat het ze helpt om zo te worden. Ze hopen voorbeelden te zijn die anderen aanspreken, zodat ze hun bedoelingen navolgen en op die manier beter worden.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 54/80)

ROCK WATER

Degenen die erg streng zijn voor zichzelf. Ze zullen alles opgeven, hoe zeer ze er ook van houden, wanneer ze denken dat het slecht voor ze is, en kunnen alles ondergaan als ze denken dat het goed is. Ze hebben veel moed en zullen elke behandeling onder ogen zien wanneer ze denken dat het kan helpen.
Het zijn harde meesters, niet van anderen, maar voor zichzelf, en op die manier verliezen ze veel van het plezier in het leven.

ROCK WATER

Wanneer de patiënt niet verbetert wanneer de juist lijkende van de Genezers gegeven is, zijn er nog zeven remedies om de weg te bereiden
...
Wanneer [de patiënt] bleek [is], is OLIVE, GORSE, of OAK nodig. Bij een sterke kleur, VINE, HEATHER of ROCK-WATER.

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Rock Water (geen botanische naam)
...
Rock Water. Het is van oudsher bekend dat water van bepaalde bronnen en wellen de kracht had om sommige mensen te genezen, en zulke bronnen of wellen zijn beroemd geworden om deze eigenschap. Iedere bron of iedere wel waarvan bekend is dat deze genezende kracht heeft gehad en welke nog met rust gelaten is in haar natuurlijke staat, onverstoord door de heiligdommen van de mens, kan gebruikt worden. Deze remedie hoeft niet lang aan de zon te worden blootgesteld, ongeveer een uur is voldoende.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Rock Water, er zeer op gebrand om te helpen, ontmoedigde de groep een beetje omdat hij ging bekritiseren wat ze fout deden, maar Rock Water wist wel de weg.

Rock Water is het beschuldigen vergeten en is steeds alleen maar aan het aanmoedigen.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 73/96)

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

ROCK WATER

Deze mensen zijn mensen met idealen. Ze hebben zeer vaste overtuigingen over religie of politiek, of het zijn verbeteraars.

Met alle goede bedoelingen en met de wens de wereld anders en beter te maken, hebben ze de neiging om hun inspanningen om te helpen te beperken tot kritiek in plaats van voorbeeld.

Ze laten hun gedachten en een groot deel van hun leven beheersen door hun theorieën.

Als het hen niet lukt om anderen hun overtuiging te laten volgen maakt ze dat heel ongelukkig.

Ze willen de wereld graag plannen volgens hun eigen opvattingen, in plaats van rustig en zachtjes een beetje te doen in het Grote Plan.

Deze remedie brengt grote rust en begrip, verbreedt het inzicht dat alle mensen op hun eigen individuele manier perfectie dienen te vinden en brengt het besef van 'zijn' en niet 'doen'; het besef dat we in onszelf een weerspiegeling zijn van Grote Zaken in plaats van te proberen onze eigen opvattingen uit te dragen.

Het leert dat mensen eerder geholpen worden en de waarheid leren inzien door een vriendelijk voorbeeld dan door de strenge methoden van de inquisiteur.

Het helpt om afkeur uit te bannen en brengt begrip om iedereen toe te staan hun eigen ervaringen op te doen en hun eigen redding te vinden.

Rock Water. Het is al lang bekend dat bepaalde wel- en bronwateren de kracht hadden om een beperkt aantal mensen te genezen, en zulke wellen of bronnen zijn bekend geworden door deze eigenschap. Elke wel of elke bron die bekend geweest is als centrum van genezing, en die nog steeds onbeperkt in zijn natuurlijke staat is gelaten, niet gehinderd door mens-gemaakte heiligdommen, kan gebruikt worden. Deze remedie hoeft niet lang aan het zonlicht te worden blootgesteld, ongeveer een half uur is genoeg.

Meer beschrijvingen van Rock Water door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU