lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Scleranthus geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Scleranthus (Hardbloem)   -   Scleranthus annuus


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*SCLERANTHUSScleranthus Annuus Eenjarige Hardbloem

Degenen die er zwaar onder lijden dat ze niet kunnen kiezen tussen twee dingen, omdat eerst het ene juist lijkt en dan weer het andere. Gewoonlijk zijn het rustige mensen die hun probleem alleen dragen, omdat ze niet genegen zijn het met anderen te bespreken.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 53/77)

SCLERANTHUS

Voor degenen die het moeilijk vinden om te beslissen wat ze willen en om te bedenken wat ze fijn zouden vinden. Ze proberen eerst het ene en dan weer iets anders. Ze hebben het gevoel dat ze twee of drie dingen tegelijk zouden willen, maar kunnen niet beslissen wat.

SCLERANTHUS . . . . . . . . . . Scleranthus annuus . . . . . . . . . . Hardbloem

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Scleranthus ... Scleranthus annuus
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Scleranthus is te vinden te midden van en aan de randen van sommige korenvelden.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Scleranthus had wel enige hoop maar leed bij momenten toch zo aan onzekerheid en besluiteloosheid dat hij eerst de ene weg wilde nemen en bijna meteen daarna een andere.

Scleranthus loopt met perfecte zekerheid;

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 64/88)

SCLERANTHUS
BESLUITELOOSHEID

Degenen die maar niet kunnen beslissen wat ze willen, eerst lijkt het ene goed en dan weer iets anders. Hun wensen lijken, net als hun lichamelijke symptomen, te komen en te gaan. Als ze koorts hebben schommelt deze op en neer. Ze zijn niet resoluut en kunnen niet snel of definitief beslissen, en hun beslissingen veranderen snel. Een onzekere motoriek, duizeligheid, schudden, hortende ongecontroleerde bewegingen, onvaste gang. Hun stemmingen wisselen snel, eerst juichend en dan weer teneergeslagen. Hun gesprekken kunnen snel van de hak op de tak springen.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

SCLERANTHUS Scleranthus Annuus

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

SCLERANTHUS kan gevonden worden in en aan de rand van sommige korenvelden.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

6. BESLUITELOOSHEID Scleranthus

De SCLERANTHUS mensen zijn vol besluiteloosheid. In het gewone leven vinden ze het moeilijk om tot een besluit te komen, en als ze ziek zijn weten ze niet zeker wat ze willen en vinden eerst het ene goed en dan weer iets anders.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Scleranthus Standvastigheid Besluiteloosheid

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

4. SCLERANTHUS Scleranthus annuus

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

SCLERANTHUS Kan gevonden worden in en aan de rand van sommige korenvelden.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 83/107)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

4. Wanneer er sprake is van besluiteloosheid, wanneer niets goed lijkt, wanneer eerst het ene ding nodig is en dan weer iets anders, geef dan SCLERANTHUS.

Meer beschrijvingen van Scleranthus door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU