lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Vervain geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Vervain (IJzerhard)   -   Verbena officinalis


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*VERVAINVerbena Officinalis IJzerhard

Degenen met vastgeroeste principes en ideeën, waarop ze vertrouwen dat ze juist zijn, en die ze uiterst zelden aanpassen. Ze hebben een sterke wens om iedereen om zich heen te bekeren tot hun eigen kijk op het leven. Ze hebben een sterke wil en zijn heel moedig wanneer ze overtuigd zijn van de dingen die ze willen onderwijzen. Wanneer ze ziek zijn vechten ze door, lang nadat velen hun verplichtingen zouden hebben opgegeven.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 54/78)

VERVAIN

Voor de koppige, wilskrachtige. Willen geen advies. Moeilijk te helpen. Die, als ze niet in orde zijn, vaak volhouden lang nadat anderen het zouden hebben opgegeven.

VERVAIN. . . . . . . . . . . . . . . . Verbena officinalis . . . . . . . . . . . IJzerhard

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Vervain ... Verbena officinalis
Deze planten bloeien ... gedurende de maanden Juli, Augustus and September
...
Vervain groeit in de bermen van wegen en aan de randen van hagen.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Vervain zou het pad ook goed genoeg moeten kennen, maar hoewel hij het niet helemaal zeker wist hield hij tot het uiterste vast aan het enige pad uit het bos.

Vervain preekt niet langer maar wijst de weg in stilte.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 66/89)

VERVAIN
ENTHOUSIASME

De wilskrachtigen. Degenen met een gedreven instelling, die ertoe neigen zichzelf geestelijk en lichamelijk overmatig in te spannen. Ze weigeren om verslagen te zijn en houden vol, lang nadat anderen het zouden hebben opgegeven. Ze gaan hun eigen gang. Ze hebben starre denkbeelden en weten heel zeker dat ze het bij het rechte eind hebben. Ze kunnen hardnekkig een behandeling weigeren totdat ze gedwongen worden. Ze kunnen worden meegesleept door hun enthousiasme, en kunnen zichzelf behoorlijk onder druk zetten. In alles wat ze doen hebben ze de neiging om te serieus en strak te zijn. Het leven is heel zwaar voor hen. Ze hebben hun eigen sterke overtuigingen, proberen soms om anderen van hun standpunt te overtuigen en zijn onverdraagzaam jegens de mening van anderen. Ze luisteren niet graag naar advies. Het zijn vaak mensen met grote idealen en ambities om de mensheid te helpen.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

VERVAIN Verbana Officinalis

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

VERVAIN groeit langs wegen en hagen.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

7. DE ENTHOUSIASTELING Vervain

VERVAIN is de enthousiasteling. Die mensen die vreselijk hun best doen om hun idealen te bereiken, en op die manier zichzelf beschadigen. Het zijn degenen die hoog mikken, maar in plaats van gebruik te maken van kalmte en geduld gebruiken ze energie en haast. Het zijn de mensen die ver genoeg gekomen zijn om te begrijpen dat grote idealen alleen bereikt worden zonder spanning of haast.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Vervain Verdraagzaamheid De Enthousiasteling

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

9. VERVAIN Verbana officinalis

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

VERVAIN Groeit langs wegen en hagen.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 84/108)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

9. De wilskrachtigen, degenen die moeilijk te behandelen zijn, omdat ze het altijd beter weten en hun eigen gang gaan hebben VERVAIN nodig.

Meer beschrijvingen van Vervain door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU