lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Vine geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Vine (Wijnstok)   -   Vitis vinifera


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
VINEVitis Vinifera Wijnstok

Uiterst bekwame mensen, overtuigd van hun eigen kunnen, vol vertrouwen op succes. Omdat ze zo zelfverzekerd zijn, denken ze dat het ook voor anderen goed zou zijn als ze ertoe overgehaald konden worden om de dingen zo te doen zoals zij ze zelf doen, of zoals zij weten dat het hoort. Zelfs als ze ziek zijn zullen ze hun verzorgers zeggen wat ze moeten doen. Ze kunnen zeer waardevol zijn in noodsituaties.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 54/80)

VINE

Degenen die erg uitgesproken zijn. Ze zijn er zo zeker van dat ze weten wat goed is, zowel voor zichzelf als voor anderen, hoe de dingen gedaan moeten worden dat het ze kritisch en veeleisend maakt. Ze willen dat alles gaat zoals zij willen, en geven orders aan degenen die hen helpen. En dan nog zijn ze moeilijk tevreden te stellen.

VINE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vitis vinifera . . . . . . . . . . . . . . . . Wijnrank

Wanneer de patiënt niet verbetert wanneer de juist lijkende van de Genezers gegeven is, zijn er nog zeven remedies om de weg te bereiden
...
Wanneer [de patiënt] bleek [is], is OLIVE, GORSE, of OAK nodig. Bij een sterke kleur, VINE, HEATHER of ROCK-WATER.

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Vine ... Vitis vinifera
Deze planten bloeien in mei
...
Vine. Italië, Zwitserland en andere landen.

Meer beschrijvingen van Vine door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU