lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Zo'n beetje alles wat Bach over Water Violet geschreven heeft heb ik hieronder vertaald. De tekst uit "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936 beschouwde Bach als de definitieve beschrijving.
Bach gooide de oudere versies van de twaalf genezers weg en verving ze steeds door de nieuwere, naarmate hij meer remedies ontdekte. De oudere versies zijn hier opgenomen met de bedoeling de ontwikkeling te kunnen bestuderen.
Gebruik voor het selecteren van een remedie a.u.b. "De Twaalf Genezers & Andere Remedies" uit 1936, zoals Bach bedoeld heeft.

Water Violet (Waterviolier)   -   Hottonia palustris


September 1936: De Twaalf Genezers & Andere Remedies ()

(Engelse naamBach's botanische naamHuidige botanische naam
indien gewijzigd
Nederlandse naam)
*WATER VIOLETHottonia Palustris Waterviolier

Voor degenen die in gezondheid of in ziekte graag alleen zijn. Heel rustige mensen, die geluidloos rondlopen, weinig spreken, en dan nog zachtjes. Heel onafhankelijk, bekwaam en vol zelfvertrouwen. Bijna vrij van de mening van anderen. Ze zijn gereserveerd, laten mensen met rust en gaan hun eigen gang. Vaak slim en getalenteerd. Hun rust en kalmte is een zegen voor de mensen om hen heen.

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 54/78)

WATER VIOLET

Voor degenen die alleen gelaten willen worden, misschien weglopen en stil zijn.

WATER VIOLET. . . . . . . . . . . Hottonia pallustris . . . . . . . . . . . Waterviolier

Voor hen die hun eigen voorraad-remedies willen maken is de methode hieronder gegeven en, verderop, de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar ze gevonden kunnen worden.
...
Water Violet ... Hottonia palustris
Deze planten bloeien in juni
...
Water Violet is relatief zeldzaam, maar het is te vinden in sommige van onze langzaam stromende kristallen beken en stromen.

1934: Het Verhaal van de Reizigers (Collected Writings, pg 75/99)

Water Violet was die route al eerder gegaan en wist de juiste weg, maar was een beetje trots en een beetje uit de hoogte dat anderen het niet begrepen. Water Violet vond ze een beetje minderwaardig.

Water Violet, meer als een engel dan een mens, gaat rond door het gezelschap als een zuchtje warme wind of als een heerlijke zonnestraal, die iedereen gelukkig maakt.

Augustus 1933: De Twaalf Genezers & Vier Helpers (Collected Writings, pg 66/90)

WATER-VIOLET
AFSTANDELIJKHEID

Deze mensen zijn prachtig van geest en vaak ook van lichaam. Ze zijn vriendelijk, rustig, heel verfijnd en beschaafd, en toch zijn ze hun lot meester en leiden hun leven met een rustige beslistheid en zekerheid. Willen graag veel alleen zijn. Als ze ziek zijn kunnen ze een beetje trots en afstandelijk zijn, en als dat zo is dan heeft dat zijn weerslag op hen. Ondanks dat zijn ze heel dapper en proberen om in hun eentje en zonder hulp te vechten, en geen zorgen of moeilijkheden te veroorzaken voor hun omgeving. Het zijn echt dappere zielen die hun taak in het leven lijken te kennen en uit te voeren met een rustige zekere wil. Ze vormen meestal geen sterke band, zelfs niet met wie hen het dierbaarst zijn. Ze dragen tegenslag en ziekte kalm, rustig en dapper, zonder te klagen.

De botanische naam van elke remedie is als volgt:

WATER VIOLET Hottonia Palustris

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet (Waterviolier) is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Het volgende geeft een idee van de plaatsen waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben botanische boeken die een duidelijke gids kunnen zijn voor specifieke districten, omdat deze boeken vaak precieze locaties aangeven.

WATER VIOLET is relatief zeldzaam, maar kan gevonden worden in sommige van onze langzaam stromende kristalheldere beken en stroompjes.

1933: Twaalf Genezers (Collected Writings, pg 77/101)

11. VERDRIET Water Violet

WATER VIOLET is verdriet van het soort dat alleen bij grote zielen hoort die, met moed en berusting, hun leed dapper en zonder te klagen dragen zonder enige overlast voor anderen, en zonder dat ze het van invloed laten zijn op hun levenswerk.

Remedie Te ontwikkelen kwaliteit Gebrek
Water Violet Vreugde Verdriet

Mei 1933: Mijn twaalf remedies (Collected Writings, pg 87/111)

De Latijnse namen van de twaalf remedies zijn als volgt:

11. WATER VIOLET Hottonia palustris

Deze planten bloeien meestal in de maanden juli, augustus en september. Water Violet is een beetje eerder: die is op z'n hoogtepunt in juni en juli.

Hieronder volgen de locaties waar ze gevonden kunnen worden:

WATER VIOLET Is relatief zeldzaam, maar kan gevonden worden in sommige van onze langzaam stromende kristalheldere beken en stroompjes.

Februari 1933: Twaalf Geweldige Remedies (Collected Writings, pg 84/108)

De geestelijke gesteldheden en de bijbehorende remedies zijn als volgt:

11. Die rustige, stille en dappere patiënten, die nooit klagen, die als ze ziek zijn anderen niet tot last wensen te zijn en hun best doen om zelf beter te worden, zullen geholpen worden door WATER VIOLET.

Meer beschrijvingen van Water Violet door: Julian Barnard     / Mechthild Scheffer     / the Bach Centre

Ξ MENU