lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

Juli 1934: De Twaalf Genezers & Zeven Helpers (Collected Writings, pg 51/75)

 

Zoals in alle tijden al bekend was, is genezing van ziekte te vinden in de helende kruiden van het veld; dus aan iedereen die ziek is, weet dit: dat ziekte nooit zoveel macht had kunnen krijgen als het tegenwoordig heeft als de mensheid de natuurlijke bescherming tegen ziekte niet had losgelaten, namelijk de genezende kruiden. Bovendien, dat er in degenen die echt beter willen zijn geen ziekte bestaat die de macht kan weerstaan van het tegengif dat te vinden is in de juiste plant, en dat ziekte in de aanwezigheid van het juiste kruid net zo weinig kans heeft om te blijven bestaan als dat duisternis in een kamer kan blijven wanneer de ramen worden opengegooid voor het zonlicht.

Hoewel we met de enorme hoeveelheid ziekte van vandaag de dag zwaar betaald hebben voor het vergeten van de geneesmiddelen van de Natuur, wacht de Natuur toch geduldig en we hoeven alleen maar naar haar terug te keren om verlichting van ons lijden te vinden.

Het komt alleen maar doordat we de manier van de Natuur hebben verlaten ten gunste van de manier van de mens dat we geleden hebben, en we hoeven alleen maar terug te keren om verlost te worden van onze beproevingen. In aanwezigheid van de manier van de Natuur heeft ziekte geen macht; alle angst, alle neerslachtigheid, alle hopeloosheid kan aan de kant geschoven worden. Er bestaat geen ziekte die op zich ongeneeslijk is.

Dit boek beschrijft negentien kruiden die, door Goddelijke Voorzienigheid,verrijkt zijn met genezende krachten, zodat er voor degenen die serieus wensen te genezen, geen ziekte is waarvoor geen hoop bestaat op herstel. Twaalf van deze kruiden zijn voor ziekte die net begint of pas kort aanwezig is, en zij worden de Twaalf Genezers genoemd; en zeven zijn er die degenen helpen die al vele weken ziek zijn, of maanden of zelfs jaren, en die de Zeven Helpers genoemd worden.

We weten allemaal dat we als we ziek zijn andere stemmingen hebben dan ons gewone zelf, en deze stemmingen zijn voor ons de gids naar welke remedie we nodig hebben. Dit is waardevol omdat veel ziektes voorkomen kunnen worden als we de tekenen die ons waarschuwen voor ziekte correct interpreteren. Bovendien kunnen mensen die al lange tijd of zelfs zeer lange tijd ziek zijn hun gezondheid terugkrijgen als ze de juiste kruiden krijgen, en dit kunnen we weer zien aan de stemming of de toestand waarin ze zijn tijdens hun lijden.

We weten allemaal dat bijvoorbeeld pijn een verschillend efect heeft op verschillende mensen: sommigen zijn bang, sommigen neerslachtig, sommigen slecht gehumeurd, sommigen willen alleen gelaten worden, sommigen willen verwend worden, anderen zijn monter en vrolijk ondanks hun lijden; en juist deze stemming vertelt ons welke remedie ze nodig hebben voor werkelijke genezing, niet het simpele feit dat ze pijn hebben.

Als we de stemming behandelen en niet de ziekte, dan behandelen we de echte persoon, en geven we de patiënt wat werkelijk nodig is om gezondheid terug te brengen.

In het gewone leven van alledag zijn deze remedies ook bruikbaar voor de kleine kwaaltjes zoals vermoeidheid, hoofdpijnen, zorgen, neerslachtigheid, prikkelbaarheid, en zo voort, want dit zijn waarschuwingen en als we die kunnen verjagen en deze kleine probleempjes kunnen behandelen, dan houden we onszelf echt goed gezond en beschermen we ons tegen ziekte; want we weten dat mensen soms al maanden voor een ernstige ziekte niet echt in orde zijn, en als ze in die periode nou maar behandeld konden worden, dan zou dat ze al het lijden wat voor ze ligt kunnen besparen.

En nog eens, iedere moeder weet dat haar kind soms uit school thuis kan komen terwijl hij niet helemaal zichzelf is, en dan zegt ze: 'hij is niet in orde, hij is ergens ziek van aan het worden." Hoe veel beter zou het zijn om dit direct te behandelen, zodat het kind de volgende ochtend weer in orde is en sterk, in plaats van een dag of twee te wachten en te zien wat er zich ontwikkelt.

Iedereen die oplet zal zich al snel realiseren dat bij iedereen die niet in orde is een stemmingsverandering optreedt, en dat wanneer de juiste remedie wordt gegeven die past bij die verandering, de ziekte verkort wordt en de patiënt weer tot gezondheid wordt gebracht.

Het maakt niet uit wat de ziekte is, alleen de stemming dient behandeld te worden.

Er zijn slechts twaalf stemmingen, en voor elke is er een kruid, dus het is niet moeilijk om te beslissen welke remedie nodig is.

Nu volgen de namen van de twaalf Genezers en de stemming die bij elk van hen hoort.

ROCK ROSE

Wanneer een patiënt doodsangst uitstaat, of wanneer de ziekte plotseling is of zo ernstig dat het de omgeving grote angst aanjaagt. Feitelijk geef je deze remedie in alle gevallen van spoed of gevaar, zelfs als er ook andere nodig zijn.

MIMULUS

Wanneer de patiënt kalm is, maar op een rustige manier bang.

AGRIMONY

Bij degenen die, hoewel ze ziek zijn, opgeruimd en vrolijk zijn en proberen luchthartig te doen over hun problemen.

SCLERANTHUS

Voor degenen die het moeilijk vinden om te beslissen wat ze willen en om te bedenken wat ze fijn zouden vinden. Ze proberen eerst het ene en dan weer iets anders. Ze hebben het gevoel dat ze twee of drie dingen tegelijk zouden willen, maar kunnen niet beslissen wat.

CLEMATIS

Wanneer de patiënt slaperig is of soezelig of dromerig; geen interesse heeft in dingen; ver weg lijkt.

GENTIAN

Wanneer er sprake is van een depressie; wanneer ze het gevoel hebben dat de dingen niet goed gaan, of wanneer ze eraan twijfelen of ze beter zullen worden.

CHICORY

Bij degenen die zich zorgen maken over kleinigheden, zich druk maken over dingen, of voor degenen die veel aandacht willen of er behoefte aan hebben vertroeteld te worden.

CENTAURY

Voor de zwakken, de lustelozen, de vermoeiden, die geen energie hebben. Rustig en vaak verlegen en schuw.

CERATO

Voor degenen die geen boeiende interesse in het leven lijken te hebben; die niet veel vertrouwen in zichzelf hebben en niet van zichzelf overtuigd zijn. Ze vragen altijd advies aan verschillende mensen maar volgen het niet op, nooit helemaal tevreden dat ze het antwoord hebben dat ze nodig hebben. Willen vaak dingen doen die dwaas lijken.

VERVAIN

Voor de koppige, wilskrachtige. Willen geen advies. Moeilijk te helpen. Die, als ze niet in orde zijn, vaak volhouden lang nadat anderen het zouden hebben opgegeven.

IMPATIENS

Voor wie prikkelbaar is, dwars, kribbig, ongeduldig.

WATER VIOLET

Voor degenen die alleen gelaten willen worden, misschien weglopen en stil zijn.

Soms is meer dan één remedie nodig, omdat er meer dan één stemming aanwezig kan zijn. Iemand kan prikkelbaar zijn en neerslachtig, in welk geval je beide remedies geeft, of zelfs als drie of vier remedies nodig lijken, dan dienen ze allemaal gegeven te worden, en ze kunnen bij elkaar gemengd worden. Ook kan tijdens een ziekte de stemming van tijd tot tijd veranderen, maar geef altijd de remedie die bij de stemming van dat moment hoort. De stemmingsverandering is vaak een teken van herstel. We weten allemaal dat we na een lange ziekte, maakt niet uit wat het was, blij zijn als we de patiënt rusteloos zien worden, we zeggen dan dat ze vast beter zijn.

Er is hoe dan ook geen gevaar dat de remedies kwaad zouden kunnen; ze komen allemaal van mooie zuivere kruiden die niemand kwaad kunnen doen en alleen maar goed kunnen doen.

Hoe de medicijnen klaar te maken en te doseren is beschreven onder aanwijzingen aan het einde van het boek.

DE ZEVEN HELPERS

Laten we nu eens naar ziekte kijken die al lange tijd gaande is.

Als de patiënt niet vooruit gaat terwijl toch die Genezer is gegeven die de juiste lijkt, dan zijn er nog zeven remedies om de weg te bereiden; omdat een ziekte, als hij al oud is, zich steviger heeft gevestigd en soms hulp nodig heeft voordat hij gemakkelijk reageert, worden de zeven remedies voor zulke gevallen de Zeven Helpers genoemd.

Dus, als een situatie niet vooruit gegaan is met die Genezer die als de juiste wordt beschouwd, behandel dan met een van de Helpers.

Het eerste om op te letten is of de patiënt bleek is of een kleur heeft.

Indien de patiënt bleek is zal OLIVE, GORSE of OAK nodig zijn. Bij een kleur, VINE, HEATHER of ROCK-WATER.

De zevende Helper, de WILD OAT, kan voor iedereen nodig zijn, en als de Genezer die de juiste lijkt of de juiste van de andere zes Helpers geen verlichting geeft, probeer in al die gevallen de remedie de WILD OAT.

Als de patiënt bleek is zijn er drie Helpers

OLIVE

Voor degenen die bleek zijn, uitgeleefd en uitgeput, misschien na veel zorgen, ziekte, verdriet, of een of andere lange strijd. Ze zijn in alle opzichten zeer moe en hebben het gevoel alsof ze geen kracht meer hebben om door te vechten, en weten soms amper nog hoe ze verder kunnen. Ze kunnen heel erg afhankelijk zijn van de hulp van anderen.

Van sommigen is de huid erg droog en kan deze gerimpeld zijn.

GORSE

Voor mensen die het gevoel hebben dat hun situatie hopeloos is; dat ze alles geprobeerd hebben en dat er verder niets meer gedaan kan worden. Ze hebben zich neergelegd bij hun ziekte en doen geen moeite.
In het algemeen hebben ze een tamelijk gelige huidskleur, en dikwijls donkere lijnen onder de ogen.

OAK

Voor degenen die heel veel moeite doen; die vechten om beter te worden. Ze nemen het zichzelf kwalijk dat ze ziek zijn omdat het ervoor zorgt dat ze hun deel van het werk niet kunnen doen, en hoewel ze niet het idee hebben dat er veel hoop op is dat ze snel helemaal beter zullen zijn, zullen ze alles proberen wat in hun macht ligt om hun gezondheid en hun bruikbaarheid terug te winnen.

Voor degenen die een kleur hebben

VINE

Degenen die erg uitgesproken zijn. Ze zijn er zo zeker van dat ze weten wat goed is, zowel voor zichzelf als voor anderen, hoe de dingen gedaan moeten worden dat het ze kritisch en veeleisend maakt. Ze willen dat alles gaat zoals zij willen, en geven orders aan degenen die hen helpen. En dan nog zijn ze moeilijk tevreden te stellen.

HEATHER

De grote, robuuste, goed-gebouwde mensen, joviaal en hartelijk. Ze zijn erg bezig met alle details van hun kwalen, en hebben het gevoel dat elke kleinigheid erg belangrijk is. Meestal zijn ze niet vaak ziek geweest, en lijkt zelfs een kleine klacht voor hen ernstig.

ROCK WATER

Degenen die erg streng zijn voor zichzelf. Ze zullen alles opgeven, hoe zeer ze er ook van houden, wanneer ze denken dat het slecht voor ze is, en kunnen alles ondergaan als ze denken dat het goed is. Ze hebben veel moed en zullen elke behandeling onder ogen zien wanneer ze denken dat het kan helpen.
Het zijn harde meesters, niet van anderen, maar voor zichzelf, en op die manier verliezen ze veel van het plezier in het leven.

DE WILD OAT

Is een remedie die voor iedereen nodig kan zijn, en in gevallen die niet reageren op andere kruiden, of wanneer het moeilijk lijkt om te beslissen welke te geven, probeer dan deze minstens een week.
Als de patiënt het goed doet, ga er dan mee door zolang ze verbeteren alvorens over te gaan naar een andere remedie.

-+-+-

Als we zeggen dat deze kruiden alle ziekten kunnen genezen moeten we er in deze tijd wel bijzeggen "bij diegenen die echt de wens hebben om beter te worden", omdat ziek zijn tegenwoordig een patiënt vaak voordelen oplevert die ze soms niet echt wllen kwijtraken. Het kan medelijden opleveren of aandacht, of zorgen dat ze niet hoeven te werken, of een manier zijn om onder verplichtingen uit te komen, of financieel voordeel opleveren zoals een uitkering of een vergoeding en ga zo maar door. In bepaalde gevallen is het begrijpelijk dat er mensen zijn die in de verleiding komen om maar liever aan een handicap of een kwaal vast te houden dan het voordeel ervan kwijt te raken.

INSTRUCTIES


INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE REMEDIES

Neem om de remedies te gebruiken ongeveer een kopje vol water en voeg slechts drie of vier druppels toe uit de kleine flesjes van de apotheek met het benodigde kruid of kruiden, en roer het. Als het verschaalt, gooi het dan weg en meng nieuw, of als het wenselijk is om het een tijdje te bewaren, voeg dan twee theelepels cognac toe. Het is niet zo belangrijk om het heel precies te doen, want geen van deze remedies kan ook maar het minste kwaad, zelfs als het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, maar omdat een beetje al genoeg is, wordt verspilling voorkomen door het maken van een kleine hoeveelheid.

Geef kinderen een eierlepeltje per keer en grote mensen steeds een theelepel. In erg wanhopige gevallen mag je gerust ieder kwartier een dosis geven, in ernstige gevallen ieder uur, en in gewone langer bestaande ziekte ongeveer twee of drie keer verspreid over de dag, of vaker als de patiënt het gevoel heeft dat het helpt om ze vaker in te nemen. Als de situatie verbetert is het niet langer nodig om de doses zo vaak te geven.

Als de patiënt bewusteloos is, is het voldoende om de lippen te bevochtigen met de remedie, en als de patiënt in zo'n geval bleek is, geef dan Rock Rose en Clematis, of als hij een kleur heeft, Rock Rose en Vine.

Als de ziekte die wordt bestreden nog niet lang begonnen is, geef dan, zelfs als er geen verbetering optreedt, de gekozen remedie zo'n zes of zeven uur alorens een andere te proberen, maar wanneer de ziekte al lang bestaat, probeer een kruid dan minstens vier of vijf dagen. Wanneer de patiënt duidelijk verbetert, ga dan door met dezelfde remedie zolang hij vooruit gaat.

-+-+-

Voor degenen die hun eigen voorraadremedies willen klaarmaken wordt hieronder de methode weergegeven, en daarna de Engelse en botanische namen van de planten en de situaties waar zij gevonden kunnen worden.

WIJZE VAN BEREIDEN

De remedies dienen te worden bereid vlak bij de plaats waar de bloem groeit, omdat ze direct na het verzamelen gebruikt dienen te worden.

Neem een dun glazen schaaltje, gevuld met helder water, liefst uit een zuivere bron of stroom. Leg genoeg bloemen van de plant op het water om het oppervlak te bedekken, zoveel als er passen zonder dat de bloemen elkaar overlappen; laat ze dan in de heldere zonneschijn staan totdat de bloemen beginnen te verwelken.

De tijd varieert van ongeveer twee tot zeven uur, afhankelijk van de plant en de kracht van de zon. Haal dan de bloemen er voorzichtig uit.

Vul flessen voor de helft met water uit het schaaltje. De andere helft van de flessen wordt vervolgens gevuld met cognac om de remedie houdbaar te maken. Dit zijn de voorraadflessen die goed blijven zolang als nodig is, en die op dezelfde manier gebruikt kunnen worden als de flessen met remedie die de apotheek levert.

-+-+-

De Engelse en botanische naam van elke remedie is als volgt (de Nederlands naam is toegevoegd)

ROCK ROSE . . . . . . . . . . . . .Helianthemum vulgare . . . . . . . . Geel Zonneroosje

MIMULUS . . . . . . . . . . . . . . . Mimulus luteus . . . . . . . . . . . . . . Maskerbloem

AGRIMONY. . . . . . . . . . . . . . Agrimonia eupatoria . . . . . . . . . . Gewone Agrimonie

SCLERANTHUS . . . . . . . . . . Scleranthus annuus . . . . . . . . . . Hardbloem

CLEMATIS. . . . . . . . . . . . . . . Clematis vitalba . . . . . . . . . . . . . Bosrank

GENTIAN. . . . . . . . . . . . . . . . Gentiana amarella . . . . . . . . . . . Duingentiaan of Slanke Gentiaan

CHICORY. . . . . . . . . . . . . . . . Chicorium intybus . . . . . . . . . . . Wilde Cichorei

CENTAURY . . . . . . . . . . . . . . Erytraea centaurium . . . . . . . . . Gewoon Duizendguldenkruid

CERATO. . . . . . . . . . . . . . . . . Ceratostigma willmottiana. . . . . Loodkruid

VERVAIN. . . . . . . . . . . . . . . . Verbena officinalis . . . . . . . . . . . IJzerhard

IMPATIENS . . . . . . . . . . . . . . Impatiens roylei . . . . . . . . . . . . . Reuzenbalsemien

WATER VIOLET. . . . . . . . . . . Hottonia pallustris . . . . . . . . . . . Waterviolier

OLIVE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Olea europaea. . . . . . . . . . . . . . Olijf

GORSE. . . . . . . . . . . . . . . . . . Ulex europaeus. . . . . . . . . . . . . Gaspeldoorn

OAK . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Quercus pedunculata. . . . . . . . . Zomereik

VINE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Vitis vinifera . . . . . . . . . . . . . . . . Wijnrank

HEATHER . . . . . . . . . . . . . . . Calluna vulgaris . . . . . . . . . . . . . Struikheide

ROCK WATER

THE WILD OAT . . . . . . . . . . . Bromus asper . . . . . . . . . . . . . . Ruwe Dravik

Deze planten bloeien over het algemeen gedurende de maanden juli, augustus en september, met uitzondering van de hieronder genoemde:

APRIL. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gorse
MAY . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Olive, Vine en Oak
JUNE. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Water Violet en de Wild Oat

Het onderstaande geeft een idee van de plaats waar ze gevonden kunnen worden, en sommige provincies hebben plaatselijke botanische boeken die een duidelijke gids zijn voor een bepaald gebied, omdat deze boeken vaak preciese locaties aangeven.

ROCK ROSE en GENTIAN, heuvelachtige grasvelden.

MIMULUS is relatief zeldzaam, maar groeit aan de randen van moerassen en stromen waar het water helder is.

AGRIMONY groeit in het hele land (Engeland) aan de rand van hagen en in weiden.

CLEMATIS siert onze heggen in vele delen van het land (Engeland) waar kalk is.

CHICORY, korenvelden en gecultiveerde gebieden. In sommige delen wordt het door boeren verbouwd.

CENTAURY groeit in de velden, randen van heggen en weide-landschap.

CERATO is op dit moment erg zeldzaam in dit land (1934, Engeland).

VERVAIN groeit in de bermen van wegen en aan de randen van hagen.

IMPATIENS is geen inheemse soort in dit land (Engeland), maar groeit tot in perfectie aan de oevers van sommige van de rivieren van Wales. De kleur van de bloesem van deze plant varieert, en alleen de mooie licht mauve exemplaren dienen gekozen te worden.

WATER VIOLET is relatief zeldzaam, maar het is te vinden in sommige van onze langzaam stromende kristallen beken en stromen.

OLIVE. Italië en andere landen.

GORSE is eenieder welbekend (in Engeland). De bloemen van de Gorse dienen geplukt te worden net voordat de plant zijn volle glorie bereikt, kort voordat hij geur afgeeft.

OAK. De kleine slanke bloemsteeltjes van de Oak dienen in volle bloei verzameld te worden.

VINE. Italië, Zwitserland en andere landen.

HEATHER. De te kiezen Heather is niet de rode dop-heide, maar de mooie slanke kleine roos-roze variëteit zoals die groeit op de bergen van Wales of Schotland.

ROCK WATER. Het is van oudsher bekend dat water van bepaalde bronnen en wellen de kracht had om sommige mensen te genezen, en zulke bronnen of wellen zijn beroemd geworden om deze eigenschap. Iedere bron of iedere wel waarvan bekend is dat deze genezende kracht heeft gehad en welke nog met rust gelaten is in haar natuurlijke staat, onverstoord door de heiligdommen van de mens, kan gebruikt worden. Deze remedie hoeft niet lang aan de zon te worden blootgesteld, ongeveer een uur is voldoende.

DE WILD OAT. Randen van hagen en bossen.

-+-+-

Opdat bij deze manier van genezen alles gedaan kan worden door de mensen zelf, zelfs, als ze dat willen, tot en met het vinden van de planten en het maken van de remedies.

Als je om je heen kijkt en mensen bestudeert, dan zul je zien dat iedereen die ziek is onder een van de genoemde types valt, zodat de remedie gegeven kan worden die bij hun situatie past.

En het is onmogelijk om de mensen te tellen die een korte ziekte bespaard is gebleven, en zij die genezen zijn van een ziekte die al lange tijd bezig was, en vaak een heel lange tijd, dank zij deze geweldige, natuurlijke, goddelijk verrijkte kruiden van de bergen en de weiden en de dalen.

En mogen onze harten altijd vervuld zijn van vreugde en dankbaarheid omdat de Grote Schepper van alle dingen, in zijn Liefde voor ons, de kruiden in het veld gezet heeft voor onze genezing.

Ξ MENU