lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

Bach bloesem remedies ingedeeld in groepen

Edward Bach was een man van overzichten en lijstjes. In de jaren dat hij zijn bloesems de een na de ander ontdekte heeft hij op verschillende manieren geprobeerd ze overzichtelijk in te delen. In de vierde en laatste versie van zijn boek "de twaalf genezers" koos hij voor een indeling in zeven groepen. 
 

Niet een heel strakke indeling

Deze indeling geeft een extra inzicht in Bach's kijk op iedere bloesem, maar het nadeel van indelen in groepen is nou eenmaal dat je een keus moet maken, terwijl sommige remedies best in twee groepen zouden passen. Het is dus belangrijk om in te zien dat per remedie de eigenschappen van de andere groepen niet zijn uitgesloten. Wel benadrukt Bach op deze manier blijkbaar een eigenschap. 
 

Remedies kiezen

Zoals ik er zelf mee werk, gebruik ik de groepen niet om een middel te kiezen. Het is dus niet zo dat ik bijvoorbeeld eerst denk: "hier is sprake van eenzaanheid", en dan een middel zoek uit de betreffende groep. Voor het kiezen van een remedie gebruik ik altijd de 38 individuele beelden van de remedies. Bij het vormen van die individuele beelden heeft de groeps-indeling natuurlijk wel een rol gespeeld. 
 

Verkeerd vertaald?

In ons Nederlands taalgebied is verwarring ontstaan door een volgens mij verkeerde vertaling van een van de groeps-omschrijvingen. Waar Bach schrijft "over-care for welfare of others" is dat vertaald als "overbezorgdheid voor het welzijn van anderen". Dit heeft iedereen van elkaar overgenomen en is een eigen leven gaan leiden. Als je echter naar de remedies in deze groep kijkt, dan zie je niet dat er sprake is van bezorgdheid. 
Bach was natuurlijk de man van de positieve benadering. Hij benadrukte niet het negatieve door het te benoemen, maar koos ervoor de dingen juist positief te benaderen. Zoals ook zijn middelen niet het negatieve verdrukken, maar het juist overstromen met het positieve. Dus in plaats van te zeggen dat deze types zich te veel met anderen bemoeien formuleert hij het anders: hij zegt dat ze zich te veel bezighouden met het welzijn van anderen, en de lezer mag dan zelf wel of niet concluderen dat ze meer aandacht naar zichzelf mogen laten gaan. "Te veel bezig met andermans welzijn" komt volgens mij beter in de buurt van Bach's bedoeling. 
 

De indeling in Bach bloesem groepen

ANGST
Rock Rose
Mimulus
Cherry Plum
Aspen
Red Chestnut
ONZEKERHEID
Cerato
Scleranthus
Gentian
Gorse
Hornbeam
Wild Oat
NIET GENOEG INTERESSE IN HET HIER EN NU
Clematis
Honeysuckle
Wild Rose
Olive
White Chestnut
Mustard
Chestnut Bud
EENZAAMHEID
Water Violet
Impatiens
Heather
OVERGEVOELIG VOOR INVLOEDEN EN DENKBEELDEN
Agrimony
Centaury
Walnut
Holly
MOEDELOOSHEID OF WANHOOP
Larch
Pine
Elm
Sweet Chestnut
Star of Bethlehem
Willow
Oak
Crab Apple
TE VEEL BEZIG MET ANDERMANS WELZIJN
Chicory
Vervain
Vine
Beech
Rock Water
 
 

Een tweede indeling

Een andere manier van indelen is gebaseerd op de volgorde waarin Bach de remedies gevonden heeft, en de momenten waarop steeds een deel van het werk was afgerond.
 
DE TWAALF GENEZERS (1928-1932) karakter-types
Impatiens
Mimulus
Clematis
Agrimony
Chicory
Vervain
Centaury
Cerato
Scleranthus
Water Violet
Gentian
Rock Rose
DE ZEVEN HELPERS (1933-1934) ingesleten houdingen
Gorse
Oak
Rock Water
Heather
Olive
Vine
Wild Oat
DE TWEEDE NEGENTIEN (1935) emotionele reacties
Cherry Plum
Elm
Aspen
Chestnut Bud
Larch
Hornbeam
Willow
Beech
Crab Apple
Walnut
Holly
Star of Bethlehem
White Chestnut
Red Chestnut
Pine
Honeysuckle
Wild Rose
Mustard
Sweet Chestnut
 
Ξ MENU