lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

Bevrijd Uzelf

Zo simpel is het, het verhaal van het leven.

Een klein kind heeft besloten om een schilderij van een huis te maken, op tijd voor haar moeders verjaardag. In haar hoofdje is het huis al geschilderd: ze weet hoe het gaat worden, tot in het kleinste detail, het enige wat ze nog moet doen is het op papier zetten.

De verf wordt tevoorschijn gehaald, en een penseel en een verflap, en vol enthousiasme en helemaal gelukkig gaat ze aan het werk. Al haar aandacht en enthousiasme is gericht op waar ze mee bezig is. Niets kan haar afleiden van haar werk.

Het schilderij is op tijd klaar voor de verjaardag. Naar haar allerbeste kunnen heeft ze haar idee van een huis vormgegeven. Het is een kunstwerk, omdat het helemaal van haarzelf is, iedere penseelstreek is gedaan uit liefde voor haar moeder, ieder raam, iedere deur is geschilderd in de overtuiging dat hij precies daar moet zitten. Zelfs als het eruit ziet als een hooiberg, is het het meest perfecte huis dat ooit geschilderd is: het is een succes omdat de kleine kunstenaar haar hele hart en ziel, haar hele wezen gelegd heeft in het maken ervan.

Dit is gezondheid, dit is succes en geluk en ware dienstbaarheid. Dienstbaar uit liefde in perfecte vrijheid op onze eigen manier.

Zo ook dalen we af in deze wereld, terwijl we weten welk schilderij we moeten schilderen, ons pad door het leven helemaal uitgestippeld, en alles wat we nog te doen hebben is het een stoffelijke vorm geven. We komen langs, vol van vreugde en interesse, al onze aandacht geconcentreerd op het vervolmaken van dat schilderij, en we vertalen onze gedachten en bedoelingen naar ons allerbeste kunnen in het lichamelijke leven in de omgeving die we gekozen hebben, welke dat dan ook is.

Dan, als we van het begin tot het einde onze eigen idealen volgen, onze eigen wensen met alle kracht die in ons is, dan is er geen mislukking, ons leven is dan een geweldig succes geweest, gezond en gelukkig.

Hetzelfde verhaaltje van de kleine kunstenaar kan ons laten zien hoe, als we het ze toestaan, de moeilijkheden van het leven dit succes en de vreugde en gezondheid kunnen verstoren, en ons kunnen afleiden van ons doel.
Het kind is ijverig en vrolijk aan het schilderen als er iemand langskomt die zegt: "Waarom zet je hier geen raam, en daar een deur? En het tuinpad moet natuurlijk eigenlijk zo lopen." Het resultaat zal zijn dat het kind de interesse in het werk helemaal verliest; misschien gaat ze wel door, maar nu is ze alleen nog maar iemand anders' idee op papier aan het zetten: ze kan boos worden, geïrriteerd, ongelukkig, bang om de suggesties te weigeren; een hekel krijgen aan het schilderij en het misschien wel verscheuren: in feite, afhankelijk van het type kind, zal de reactie ook inderdaad zo zijn.

Het uiteindelijke schilderij wordt misschien wel een herkenbaar huis, maar nu mankeert er iets aan; het is een mislukking omdat het de interpretatie is van andermans gedachten, niet die van het kind. Het is niet geschikt als een verjaardagscadeau omdat het misschien niet op tijd klaar is, en de moeder een heel jaar moet wachten op haar cadeau.

Dit is ziekte, de re-actie op verstoring. Dit is tijdelijke mislukking en ongelukkigheid: en dit gebeurt als we toelaten dat anderen ingrijpen in onze bedoeling in het leven, en twijfel in ons hoofd zaaien, of angst of onverschilligheid.

hoofdstuk 1 uit "Free Thyself" (1932) van Dr. Edward Bach (van de Bach bloesem remedies)
Vertaling: lieverbeter.nl

Het volledige boekje kunt u vinden op het aan Bach gewijde deel van deze site, de kortste weg is hier
Ξ MENU