lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

Zo snel mogelijk weer de oude?

Wie wil er nou graag ziek zijn? Niemand toch?

En als je wel ziek bent, en je voelt je dus niet zo goed als voordat je ziek werd, dan is het toch logisch dat je terug wilt naar de oude situatie? En wat zeggen we dan dikwijls tegen elkaar: "ik hoop dat je snel weer de oude bent!". Op die manier keren we ons af van ons ziek zijn. We willen er zo snel mogelijk vanaf, zodat we ons weer beter voelen dan nu.

Maar door ons af te keren van onze klachten missen we ook een kans. We missen dan de kans om iets van onze klachten te leren. Om er beter van te worden. Want "weer de oude zijn" is iets wezenlijk anders dan "beter zijn". In ons taalgebruik weten we nog dat het de bedoeling is om er beter van te worden, maar in de praktijk zijn we blij als we zo snel mogelijk weer de oude zijn.

Want ziek zijn is maar lastig. Dingen die je gewend bent te doen kun je ineens (tijdelijk) niet meer, of je moet juist ineens van alles doen wat je vroeger nooit hoefde, en misschien ook niet wil. Je wordt gedwongen om aandacht te besteden aan dingen waar je gewoonlijk je aandacht niet aan geeft.

In zo'n geval kan het goed zijn om daar eens even bij stil te staan, om je eens af te vragen waarom het je stoort dat je gewoontes op die manier doorbroken worden. Kijk maar eens waar je aandacht nu ineens naar toe moet, of waar hij juist niet naar toe kan.
Alleen al door op zo'n manier naar jezelf te kijken kan het zijn dat je ineens allerlei dingen die je tot dan toe gewoon vond, gaat (h)erkennen als een oud patroon. Een oud patroon dat je misschien al lang niet meer nodig had, maar dat uit gewoonte was blijven hangen.

Dan kun je er beter van worden als je zo'n patroon loslaat. Want daarmee maak je ruimte voor iets nieuws, iets beters.... 
 
Ξ MENU