lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

De zin van het leven

In de bovenstaande vier teksten kunnen we de zin van het leven ontdekken. We zien er dat de zin van het leven voor ieder mens verschillend is. Misschien mag je het samenvatten als "groeien", maar dan voor iedereen op een andere manier en met een ander doel. De Hongaarse schrijver György Konrád formuleerde het in zijn boek "de stenen klok" zo:

"De vraag naar de zin van het leven
beantwoordt iedereen met zijn eigen levensloop."
 
 

Ons eigen levensdoel

Ook in het verhaal van de kleine Engel Abigail hebben we kunnen lezen dat ieder mens op aarde komt met een zelf-gekozen opdracht. We zien er ook dat die opdracht wordt versluierd op het moment dat ons Wezen afdaalt in het aards omhulsel. Op het moment van de incarnatie in ons aardse lichaam verliezen we vrijwel alle contact met het Grootsere deel van ons Wezen. We krijgen in ons leven ons eigen levensdoel dus niet op een papiertje mee. We kunnen er niet meer makkelijk bij. 
 

Onze klachten

Een manier die we dan hebben om onszelf bij te sturen is door middel van onze klachten. Ze proberen ons de weg te wijzen in ons leven. Soms heel simpel en direct, maar vaak ook minder direct en meer symbolisch. 
 

Klachten bestrijden?

Wanneer we die klachten (symptomen) gaan bestrijden, zijn we meestal in staat om ze weer onzichtbaar te maken. Dat is net zoiets als wanneer we een boodschapper om zeep helpen omdat de boodschap ons niet bevalt. Misschien lucht het even op, maar het verandert niets aan de boodschap.
We dwingen dan ons lichaam om zwaarder geschut in te zetten om de boodschap alsnog duidelijk te maken, met als gevolg: nieuwe (vaak ernstigere) klachten. 
 

Liever beter

Een mooiere manier om met onze klachten om te gaan is om te proberen de achterliggende boodschap te lezen, en daarop te reageren. Als de boodschap begrepen en verwerkt is, dan zijn de klachten niet meer nodig, en die zullen dan ook "vanzelf" verdwijnen.
Het zelf lezen van die boodschap valt vaak niet mee. We zitten immers zelf midden in ons eigen levensverhaal, en dan is het moeilijk om door de bomen het bos te kunnen zien. Om overzicht te kunnen krijgen helpt het om enige afstand te kunnen nemen, dus meestal kun je wel wat hulp gebruiken van iemand die iets verder weg staat. 
 
Ξ MENU