lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

Het vinden van de juiste Bach Bloesem Remedie

Van jongsafaan zijn we bekend gemaakt met een beeld van ziekte en gezondheid, waarin ziekte wordt beschouwd als een onheil van buitenaf, dat bestreden moet worden. We zijn eraan gewend geraakt dat bij een bepaalde ziekte een bepaald medicijn hoort. 
 
Het is niet eenvoudig om dat ingebakken beeld weer los te laten. Toch is dat nodig wanneer we met de Bach Bloesem Remedies gaan werken. 
 
Bijvoorbeeld: Van twee mensen die allebei iets moeten doen waarvan ze denken dat ze het niet kunnen, krijgt de één misschien hoofdpijn, maar de ander moet misschien overgeven. Deze twee verschillende symptomen zouden -met onze oude kijk op ziekte- verschillend behandeld worden. 
Maar het zal iedereen duidelijk zijn dat de verschillende verschijnselen "vanzelf" zullen verdwijnen wanneer deze mensen voldoende zelfvertrouwen hebben. 
 
Nog een voorbeeld: Twee mensen hebben hoofdpijn, de één omdat hij bang is, en de ander omdat hij zich suf-piekert over een keuze die hij moet maken. Beiden kunnen ze het symptoom "hoofdpijn" natuurlijk onderdrukken met dezelfde pijnstiller, maar als ze in plaats daarvan iets aan de oorzaak willen doen, dan hebben ze ieder een ander middel nodig: de één om niet langer bang te zijn, de ander om niet langer te hoeven piekeren. 
 
Het uitgangspunt van Bach was juist: "Behandel de patiënt, niet de ziekte". De ziekte is immers "slechts een symptoom", en het gevolg van hoe de patiënt "in elkaar zit". Hoe de patiënt voelt, denkt, reageert... 
Ook gaat het erom hoe de patiënt in elkaar zit "op dit moment". Dat kan een combinatie van zijn van het karakter, een ingesleten chronische houding, en een voorbijgaande emotionele toestand. 
 
Edward Bach vertelt ons dat we de symptomen daarbij mogen laten voor wat ze zijn...
Ξ MENU