lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems

Waar kan ik bachbloesems kopen?

Lees hier welke soorten Bachbloesems en Bachbloesem-mixen je kunt kopen, wat de verschillen zijn en waar ze te koop zijn. 
 

De remedies van Bach

Edward Bach ontdekte dat verschillende mensen meestal verschillende remedies nodig hebben, ook al lijken de klachten erg op elkaar. Hij zei: "Behandel de patiënt, niet de ziekte". Met andere woorden: De juiste remedie wordt niet bepaald door de klacht, maar door de mens die een klacht heeft. 
Bach vond 38 remedies, die ieder gericht zijn op één menselijke eigenschap of gewoonte of emotie. Na een gesprek met de patiënt koos hij enkele bloesems die hij mengde tot een persoonlijke remedie voor die ene mens. 
 
Deze 38 remedies zijn (als voorraadflesje) verkrijgbaar in de meeste goede gezondheidswinkels. 
De vier bekendste merken zijn:
  • Healing Herbs (mijn voorkeur, omdat ze nog precies zo aandachtig en persoonlijk gemaakt worden als Bach dat deed)
  • Nelson (Bach Centre)
  • Ainsworth
  • La Drôme
Er zijn flesjes van 10, 20 of 30 ml. 
Ze bevatten alcohol (cognac) om ze houdbaar te maken. Het alcoholpercentage varieert van 20 tot 40%, maar gewoonlijk verdun je ze voordat je ze inneemt. 
Prijzen variëren rond de 10-15 euro per flesje. 
 
In 2013 ben ik begonnen met het maken van mijn eigen moedertincturen. Die ben ik gaan gebruiken voor mijn eigen cliënten. Het duurde tot 2020 voordat ik alle 38 remedies verzameld had. Omdat ze (aanzienlijk) krachtiger werden getest dan de bekende merken zijn ze nu ook als 30 ml winkelflesjes verkrijgbaar via mijnbachbloesems.nl. Ze bevatten 27% alcohol (1/3 bronwater, 2/3 biologische cognac). 
 
Je maakt een behandelflesje (soms ook gebruikersflesje genoemd) door uit ieder gekozen voorraadflesje twee druppels toe te voegen aan 30 ml water. 10 ml is ongeveer 160 druppels, dus met een voorraadflesje van 10 ml kun je 80 behandelflesjes van 30 ml maken. 
 
Om zelf de juiste combinatie te kunnen maken moet je wel weten waar de 38 bloesems voor bedoeld zijn (studie), of iemand kennen die dat weet (therapeut), of een goede site vinden die daarbij helpt.

Bach maakte één Bachbloesem-mix

Bach had één combinatie voorgemengd voor noodgevallen, wanneer er geen tijd was om rustig een keuze te maken, of wanneer de patiënt bijv. bewusteloos was. Deze combinatie droeg hij altijd bij zich, en is later bekend geworden onder de naam Rescue Remedy.  
Omdat het Bach Centre de naam "Rescue Remedy" om commerciële redenen registreerde, moesten de andere leveranciers andere namen bedenken. "Five Flower Remedy", "Emergency Remedy", en "Recovery Remedy" zijn zulke namen. Het gaat in al deze gevallen om dezelfde remedie. Hij wordt wel eens de 39e remedie genoemd, en is op dezelfde manier verkrijgbaar als de 38 Bachbloesems.  
Ook deze remedie hoort dus niet bij een specifieke klacht, maar bij een (nood-)situatie.  
 

Bachbloesem-mix op basis van een klacht

We zien steeds meer sites verschijnen met Bachbloesem-mixen, die bedoeld zijn voor een bepaalde klacht. Dit is precies wat Bach NIET wilde. Volgens Bach hoort immers de patiënt in het middelpunt te staan, niet de klacht. Het feit dat medicijnen gemaakt werden voor klachten was voor Edward Bach zelfs een belangrijke aanleiding om zijn eigen Bachremedies te ontwikkelen. Verschillende (types) mensen hebben immers verschillende remedies nodig bij dezelfde klachten.  
 
Sommigen nummeren hun Bachbloesem-mixen vanaf 40. Dit wekt verwarring alsof ze gelijkwaardig zouden zijn aan de bloesems zoals Bach ze maakte. Het zijn echter gewoon behandelflesjes, gemaakt met enkele druppels uit de voorraadflesjes.  
 
Het feit dat Bach het niet zo wilde betekent niet dat deze mixen helemaal niet werken. Als je probeert om alle mogelijke oorzaken voor een bepaalde klacht te vinden, en de bijbehorende bloesems bij elkaar doet, dan krijg je een remedie die wel resultaat kan hebben. Je loopt echter tegen een aantal problemen aan:
  • Meer dan 8 bloesems mag je niet mengen, dus als je meer dan 8 mogelijke oorzaken vindt, wat kies je dan?
  • Een bloesem die iemand niet nodig heeft kun je beter niet toevoegen, want dat verzwakt de remedie.
 
Vergelijk het maar met het mengen van kleuren: als je een paar kleuren mengt krijg je een mooie mengkleur, als je te veel kleuren mengt krijg je poepbruin of donkerpaars.  
Iedere nuance gaat verloren.  
 
Het wordt pas echt raar als je die mixen (waar al te veel bloesems in zitten) nog eens gaat mengen, en dat dan een "persoonlijke" remedie noemt... 
 

Voor u op maat gemengde combinaties

Toch blijkt er behoefte te bestaan aan remedies op basis van een klacht, zonder dat eerst een gesprek nodig is. Hoe kunnen we dan een persoonlijke remedie maken met de klacht als ingang?  
Als u op de site van mijn Bachbloesem-praktijk een klacht aanklikt, dan komt u bij een lijstje met zinnetjes die niet langer over de klacht gaan maar over uzelf. Op basis van de zinnetjes die u aanklikt stellen wij een persoonlijke combinatie voor u samen.  
Als dat is wat u zoekt, kijk dan hier: Bachbloesem-mix kiezen.  
 
(Op die site kunt u ook op andere manieren een persoonlijke remedie samenstellen.) 
 
Ξ MENU