lieverbeter.nl
ALLES over Bachbloesems
< Index >
Bachbloesem Gorse

Foto © Healing Herbs

Gorse (Gaspeldoorn)

 

Ulex europaeus

 

Een van Bach's 7 helpers.  
Bereid volgens de zonne-methode.

 
 

Indicatie

Heel diepe hopeloosheid. Ze hebben het geloof opgegeven dat er nog iets voor hen gedaan kan worden.

 

Twaalf Genezers 1936

 

Affirmatie

Laten we eens denken aan degenen die al een tijdje ziek zijn, of zelfs lange tijd. Ook nu is er alle reden om hoopvol te zijn dat het zal baten, voor verbetering of genezing. Laat nooit iemand de hoop opgeven om beter te worden.

 

'Collected Writings' blz. 5

 

Habitat

Gaspeldoorn groeit op de meeste bodems maar zal kalk en krijt vermijden, terwijl het een voorkeur heeft voor de licht-zure heidegronden en droge zanderige gemeentegronden. In de zomer springen de rijpe zaden open en op die manier zal zich langzaam een dikke kluit Gaspeldoorn verspreiden en een gebied domineren. Het groeit vooral aan de westelijke rand van Europa, en kan door strenge vorst gedood worden.

 

Chronische houding

Gorse is voor degenen die veel hebben geleden en bij wie de moed het als het ware begeven heeft; die de moed verloren hebben om nog iets te proberen. Ze zeggen dat hen verteld is dat er niets meer gedaan kan worden, dat medische hulp hen niet meer zal baten en zelfs als ze aan een behandeling beginnen zeggen ze dat ze al zoveel maanden of jaren ziek zijn, net wat voor hen geldt, en dat ze lange tijd geen verbetering verwachten. Mensen die behoefte hebben aan Gorse zijn meestal vaal en een beetje donker van teint, vaak met donkere strepen onder de ogen. Ze zien eruit alsof ze in hun leven meer zonneschijn hadden kunnen gebruiken om de wolken te verdrijven.

 

Edward Bach

Meer beschrijvingen van Gorse door: the Bach Centre     / Mechthild Scheffer     / Edward Bach

Ξ MENU